Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009

The Wicker Tree


Το The Wicker Man χωρίς αμφιβολία από τα καλύτερα έργα που έχω δει. Έργο μυθικό από πολλές απόψεις, τόσο ως αποδοχή από τους φανατικούς του είδους (thriller/horror) και τους κριτκούς, όσο και για τις "περιπέτειες" που πέρασε από της στιγμή της δημιουργίας του. Η ταινία πετσοκόφτηκε από διάφορους "σοφούς" του marketing της εποχής και φυσικά πήγε ψιλοάπατη εμπορικά το 1973 που κυκλοφόρησε. Η αυθεντική κόπια χάθηκε. Το 1979 κυκλοφόρησε μια έκδοση με κάποιες από τις κομμένες σκηνές και έπρεπε να φτάσουμε στο 2001 ώστε να ξεκινήσει μια προσπάθεια αναζήτησης όλων των κομμένων σκηνών που έφερε ένα ικανοποιητικό όπως πιστεύεται αποτέλεσμα. Το 2006 γυρίστηκε ένα τραγικό remake και αυτή είναι η μόνη αναφορά που θα κάνω σε αυτό.

Επί της ουσίας. Έργο με πρώτο όνομα τον Christopher Lee, όχι όμως στο ρόλο του Δράκουλα. Ένας συντηρητικός αστυνομικός δέχεται ένα ανώνυμο σημείωμα που τον πληροφορεί για την εξαφάνιση ενός κοριτσιού στο -φανταστικό- νησί Summerisle της Σκωτίας. Αποφασισμένος να διελευκάνει το μυστήριο, και με την εξουσία του στέμματος, παίρνει το υδροπλάνο του και πάει. Στο νησί συναντάει περίεργους κατοίκους, οι οποίοι αρνούνται μεν την ύπαρξη του κοριτσιού του σημειώματος, αλλά με τρόπο τέτοιο ώστε να προκαλούνται αμφιβολίες στον δαιμόνιο αστυνομικό. Ακούγεται κλισέ για thriller αλλά ναι, οι κάτοικοι έχουν γενικότερα μια περίεργη συμπεριφορά. Παρατηρεί πχ. ο αστυνομικός μια έντονη σεξουαλική απελευθέρωση που προφανώς τον σοκάρει όντας πιστός Χριστιανός, ανύπαντρος, άρα και παρθένος. Εκτός αυτού, στην pub τραγουδάνε άσεμνα τραγούδια, η δασκάλα στο σχολείο μιλάει για το φαλλικό συμβολισμό του μαγιόξυλλου, χρησιμοποιούνται διάφορα ματζούνια και γιατροσόφια άλλων εποχών που σε αντίθεση με το ξεμάτιασμα δεν έχουν επιβιώσει στη σύγχρονη ζωή και άλλα τέτοια περίεργα. Απελπισμένος συναντάται με τον Λόρδο Summerisle (ο Sir) ιδιοκτήτη του νησιού. Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που καταλήγει σε αντιπαράθεση, ο Λόρδος πληροφορεί τον αστυνομικό ότι η κοινότητα του νησιού του ακολουθεί μια νεο-παγανιστική λατρεία. Ο αστυνομικός αποφασισμένος να λύσει το μυστήριο αλλά και να αποκαταστήσει την τάξη και την ηθική στο νησί..... ας μη πω παρακάτω, πάντως το φινάλε είναι κορυφαίο.

Τα υπέροχα νέα, και ο ουσιαστικός λόγος για αυτή την ανάρτηση είναι ότι αυτή τη στιγμή γυρίζεται το The Wicker Tree από τον σκηνοθέτη του Wicker Man Robin Hardy και με πρωταγωνιστή τον Christopher Lee. Στηρίζεται στο βιβλίο Cowboys for Christ, το οποίο έγραψε ο Robin Hardy, οραματιζόμενος μια τριλογία. Με το ρυθμό που δουλεύει το τρίτο μέρος ίσως το δούμε σε καμια 30ρια χρόνια και σίγουρα δεν θα πρωταγωνιστεί ο Christopher Lee (εκτός αν με τους ρόλους που έχει παίξει στη ζωή του έχει μάθει κανένα κολπάκι). Τέλος πάντων το έργο το περιμένω με ενθουσιασμό και τα σημάδια είναι καλά: η προσπάθεια έχει μέχρι τώρα συναντήσει φοβερές δυσκολίες, οικονομικές κυρίως και ενώ είχε παγώσει για μεγάλο διάστημα σε σημείο που να φτάσει στα όρια της ακύρωσης, τελικά αναστήθηκε και προγραμματίζεται για το 2010. Άντε με το καλό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: