Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Υγιεινή δια(σ)τροφή

Έχω πολλές φορές ξενερώσει με την ακατάσχετη μπουρδολογία σχετικά με τις "μαγικές" ιδιότητες διαφόρων τροφίμων. Μπουρδολογία που ξεκινάει από τις διαφημίσεις τους και με χαρά αναπαράγεται από διάφορα βούρλα που δουλεύουν σε περιοδικά και γράφουν σε στήλες "υγείας", "ομορφιάς" και δε συμμαζεύεται. Βέβαια εγώ δε διαβάζω τέτοια περιοδικά, αλλά διαβάζουν άλλοι οι οποίοι ουκ ολίγες φορές προσπαθούν να με "σώσουν" δίνοντας συμβουλές για τη διατροφή μου. Έχει και αυτό το κακό η "σοφία" ότι όσοι την κατέχουν, έχουν την τάση να θέλουν να την επιβάλλουν ως γνώση.

Με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκα ότι η Ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων άρχισε να ασχολείται με την μπουρδολογία αυτή. Συγκεκριμένα ξεμπρόστιασε πάνω από 50 προϊόντα τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής για το ότι ψεύδονται σχετικά με τα οφέλη που ισχυρίζονται ότι έχουν για την υγεία. Μιλάμε για "προβιοτικά" γιαούρτια, τσάγια, χάπια με μουρουνέλαια και άλλα μαγικά ω3 προϊόντα και πάει λέγοντας.

Καταλαβαίνω ότι δεν θα αλλάξουν πολλά. Πολλές εταιρίες τρομοκρατημένες απέσυραν τα προϊόντα τους από αυτούς τους ελέγχους. Άρα υποθέτω ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν είναι υποχρεωτικοί. Δε πειράζει όμως... Είχα μια αρχική μικρή ικανοποίηση. Και κάτι να τρίψω στη μούρη στον επόμενο που θα έρθει με τέτοιου τύπου διατροφική συμβουλή. Ελπίζω να υπάρξει συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: